2021-2023

Bicske Lajtha Ház és Kulturális Központ közbeszerzési eljárás keretében Megrendelő: Bicskei Torna Club

A LAJTHA HÁZ ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT LÉTREHOZÁSÁVAL MEGVALÓSÍTANI TERVEZETT CÉLOK

„A projekt célja a Bicske, Vörösmarty u. 24 szám alatti egykori bőrgyár épületének kulturális központtá fejlesztése. A helyiek csak „Sefcsik-bőrgyárként” ismert, ipari épület a legutóbbi kutatások szerint egykor részben a Lajtha család tulajdonában állt a második világháborút megelőző időszakban. A bőrgyár első tulajdonosa Lajtha Pál volt, annak a Lajtha Lászlónak édesapja, aki a XX. század első felének Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett legjelentősebb magyar zeneszerzője, néprajzkutatója és zenepedagógusa volt. Lajtha László komolyzenei és népzenei hagyatéka méltó módon került megőrzésre a Hagyományok Házában azonban a nagyközönség által közvetlenül megélhető, tapintható és hallgatható módon ritkán került bemutatásra Budapesten kívül.”

Lajtha Ház és Kulturális Központ létrehozása Bicskén – Üzleti terv

A projekt fő célja a Lajtha László népzenei hagyatéka, a hozzá kapcsolható táncház mozgalom, valamint a lokális épített Lajtha-örökség összekapcsolása révén egy olyan kulturális központ létrehozása, mely az alábbi fő részekből áll

- megtartandó gyárépület: fogadótér – Lajtha állandó kiállítás – előadóterem – emeleti stúdió

- rendezvényház és kiszolgáló funkciók

- nyitott tánccsűr és kültéri rendezvényterek

- sétáló utca és belső parkoló

Fent leírtakon felül a projekt másodlagos, ám elengedhetetlen célja a jelenleg tömbbelsőben elhelyezkedő épület feltárása és sétálóutcával, a köz számára nyitott terekkel Bicske városának vérkeringésébe csatolása."

×